Sajt Savremeno Virtuelna tura FB IN YT   Image Map   Пошаљите нам ваше  сугестије на имејл:

Култура и уметност

СТУДЕНТСКО ПОЗОРИШТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА

Студентско позориште Учитељског факултета, под руководством наставника Јадранке Барзут, представља вид стваралаштва талентованих студената, тј. студенти имају могућности да искажу своје глумачке способности. Премијере се редовно одржавају сваке године почетком октобра, у част нове генерације студената. До сада су, између осталог, игране следеће представе: Госпођа министарка – Бранислав Нушић, Радован III – Душан Ковачевић, Женидба – Н. В. Гогољ, Лаки комад – Небојша Ромчевић, Иза кулиса – Мајкл Фрејн, Аналфебета – Бранислав Нушић, више новогодишњих представа за децу итд. Студентско позориште је гостовало на осталим учитељским факултетима у Србији, Универзитету у Београду, Ваљеву, као и у наставним одељењима нашег Факултета.

 

ХОР И КАМЕРНА МУЗИКА УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА

Хор и Камерна музика су, пре свега, изборни предмети на Учитељском факултету, које студенти у складу са својим интересовањима могу похађати. Курсеве воде професор Дејан Миливојевић и професорка мр Радмила Стојановић. У оквиру ових предмета студенти имају могућност да искажу своје вокалне и музичке способности на честим концертима који се организују поводом пријема бруцоша, доделе диплома, промоција и других свечаности на Учитељском факултету. Студенти су имали прилике и да изводе композиције са познатим музичарима и саставима као што су Београдски гудачки квартет и Гудачки оркестар „Светог Ђорђа“, али су имали и прилике да слушају сјајне извођаче. Поред ових активности, Хор Учитељског факултета је учествовао на међународним такмичењима хорова: Бугарска 2011. и Грчка 2012, где су остварени запажени резултати и где је Факултет представљен у најбољем светлу. Импозантним концертом у Народном музеју дали су пуни допринос обележавању двадесетогодишњице факултетског образовања учитеља у Србији.

УЧИТЕЉСКИ АНСАМБЛ ЗОРА

Студенти Учитељског факултета имају прилику да опробају своје вокалне способности у певачком ансамблу Зора, чији је руководилац професорка Александра Стошић. Видокруг рада овог Ансамбла се заснива на певању традиционалних, изворних, народних песама, које се овим путем желе презентовати ширем аудиторијуму и на тај начин сачувати од заборава. Учитељски ансамбл Зора је наступао поводом пријема бруцоша, додела диплома, промоција и других свечаности на Факултету и ван њега. Посебно се истиче наступ у Дому синдиката, где су у сарадњи са Хором Учитељског факултета обележили 26. Сабор учитеља Србије, и направили манифестацију за памћење. Колико вреди бити део ове заједнице, показује и чињеница да су се многи студенти враћали након дипломирања да волонтерски певају у Ансамблу.