Sajt Savremeno Virtuelna tura FB IN YT   Image Map   Пошаљите нам ваше  сугестије на имејл:

Archive for December 2021

IN MEMORIAM ПРОФ. ДР АЛЕКСАНДАР ЈОВАНОВИЋ

aj

IN MEMORIAM

ПРОФ. ДР АЛЕКСАНДАР ЈОВАНОВИЋ

Редовни професор Учитељског факултета у пензији, декан (2003–2012), председник Заједнице учитељских/педагошких факултета Србије (2003–2012), председник и члан Националног просветног савета Републике Србије (2005–2011), шеф Катедре за српски језик, књижевности и методику српског језика и књижевности, др Александар Јовановић преминуо је 24. децембра, после краће болести у Београду.

***

Рођен је 1949. године у Ратарима (Смедеревска Паланка). Дипломирао је и магистрирао на Филолошком факултету у Београду а докторирао на Филозофском факултету у Новом Саду. Био је дугогодишњи прoфесoр Учитељског факултета на предметима Увoд у тумачење књижевностиСрпска култура у европском контексту, Књижевност за децу и младе.
Објавио је студије Како предавати књижевност – теоријске основе наставеОблаци у души: песништво Душана Васиљева; Песници и преци; Поезија српског неосимболизмаПорекло песме – девет разговора о поезији; Ствараоци и Створитељ – три молитвена певањаСтих и памћење – О поезији и поетици Милосава ТешићаО историји, сећањима и самоћи: есеји и критике о српској прози XX векаО светлости старијој од несреће: есеји о српској поезији и култури. Саставио је Антологију српске родољубиве поезије (коаутор) и Антологију српске поезије о Првом светском рату, као и више уџбеника: Књижевност – избор књижевнонаучних текстова за студенте учитељских факултета (коаутор), Методика српског језика – избор текстова за студенте учитељских факултета (коаутор),Читанка за други разред гимназија и средњих школа. Приредио је више од двадесет књига српских писаца XX века и уредио десетину научних зборника а објавио већи број радова о настави књижевности и о актуелним питањима српског образовања. Био је члан жирија НИН-ове награде, Борисав Станковић, Меша Селимовић, Данко Поповић, Андрићеве награде Задужбине „Иво Андрић“, награде Бескрајни плави круг Матице српске, као и уредник Књижевних новинаКњижевне речи, КњижевностиИтаке и Alphe.

Добитник је награда „Павле Бихали“, „Милан Богдановић“, Борбине, „Ђорђе Јовановић“, „Лаза Костић“ и „Николај Тимченко“. За укупан допринос образовању и култури добио је Светосавску награду и Златну значку Културно-просветне заједнице Србије.

***

Сахрана ће се обавити у понедељак, 27. 12, у 15 часова, на Новом бежанијском гробљу (опело у 14,30 ч.).

Комеморација на Учитељском факултету у Београду заказана је за уторак, 28. 12, у 11 часова.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ИСПИТА ЗА СТУДЕНТЕ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА ЈАНУАРСКИ ИСПИТНИ РОК ЗА ШКОЛСКУ 2021/ 2022. ГОДИНУ

Детаљније >>>

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ИСПИТА ЗА ЈАНУАРСКИ ИСПИТНИ РОК ЗА ШКОЛСКУ 2021/ 2022. ГОДИНУ

Детаљније >>>

novi-logo-cir
novi-logo-cir
unesco-konkurs
unesco-konkurs
novi-logo-cir
novi-logo-cir
novi-logo-cir
1224
novi-logo-cir
Медијски прилози
ДРЖАВНА МАТУРА
СТРУКТУРА ВРЕДНОВАЊА ДРЖАВНЕ МАТУРЕ И ОСТАЛИХ ЕЛЕМЕНАТА У ПРОЦЕСУ СЕЛЕКЦИЈЕ КАНДИДАТА ЗА УПИС НА УЧИТЕЉСКИ ФАКУЛТЕТ У БЕОГРАДУ   Детљније >>>
Актуелно
obuka
obuka
obuka
obuka
BIBLIOTEKA
BIBLIOTEKA
dnevnik
Guides and Curriculums
123
КОНТАКТ ТЕЛЕФОНИ

Контакт телефони
Факултетa за образовање учитеља и васпитача:
011/3615-225,
011/3679-227,
011/2686-787,
011/2641-060 (факс).
Студентску службу
Факултетa за образовање учитеља и васпитача контактирати на 011/361–5225 (тастер 1), сваког радног дана, у времену 09–10 часова.

Категорије вести
Архива вести